Pri Prešove bude priemyselný park i priemyselný areál

30.07.2005 Prešov

Prešov 29. júla (TASR) - Stavebný úrad Mestského úradu (MsÚ) v Prešove určil na utorok 2. augusta termín územného konania na vydanie rozhodnutia o umiestnení...
Prešov 29. júla (TASR) - Stavebný úrad Mestského úradu (MsÚ) v Prešove určil na utorok 2. augusta termín územného konania na vydanie rozhodnutia o umiestnení priemyselného parku v obci Záborské. Mestský parlament v Prešove sa na júlovom zasadnutí rozhodol prijať ponuku súkromného developera IPZ Prešov, a. s. , na vstup do tohto projektu.

Podľa dnešného vyjadrenia vedúceho stavebného úradu Mariána Harčaríka situáciu okolo priemyselného parku môže skomplikovať len fakt, že stavebné rozhodnutie musí byť do 9. septembra doručené do Bratislavy. IPZ Prešov sa totiž projektom v spolupráci s mestskou samosprávou uchádza o príspevky z eurofondov na infraštruktúru v parku a v ten deň je uzávierka podávania žiadostí. Na druhej strane je výhodou to, že v lokalite zvanej Za Štepnicou už má usporiadané pozemky na asi 30 hektároch.
Podobné konanie už prebehlo v súvislosti s investičným zámerom výstavby priemyselného areálu Záturecká v obci Haniska.
Na územnom konaní o návrhu na výstavbu priemyselného areálu bolo prítomných asi 150 účastníkov. Navrhovateľom je súkromná takisto developerská firma RoTTel, s. r. o. , Prešov. Podľa výpisu z obchodného registra jej jediným spoločníkom je Stanislav Čorej, spoluvlastník skrachovanej firmy na výrobu elektromerov Křižík, a. s. , Prešov. Priemyselný areál sa má nachádzať na asi 70 ha, pritom tak územný plán obce i vyššieho územného celku a aj sídelného útvaru Prešov rátal s takýmto využitím priestoru. Vstupovať sa bude doň cez dnes už len čiastočne využitý areál výrobcu majonéz, prešovskej firmy Doma, spol. s r. o. , bývalé hydinárne.
Obe lokality sa síce nachádzajú mimo katastra krajského sídla, avšak bezprostredne s ním susedia, a to pri diaľnici smerom do Košíc.
V oboch prípadoch ide v prvej fáze územného rozhodnutia o riešenie inžinierskych sietí a prístupových komunikácií do lokalít.
Stavebný úrad MsÚ v Prešove vykonáva na základe dohody stavebno-inžiniersku činnosť pre asi 50 obcí v okolí Prešova.
 

Vyberte región